utorok 30. októbra 2012

Koncept

V nasledujúcej fáze som sa snažil čo to zistiť o jednotlivých procesoch v spaľovni a ich náväznosti. Uvádzam niekoľko schém činnosti spaľovní..


Principiálne všetky obsahujú rovnaký postup spracovania. V podstate sa jedná o tieto fázy procesu spracovania odpadu:

- zhod odpadu zo smetiarskeho auta do bunkra, tj. priestor na zásoby odpadu (= paliva) na 
  niekoľko dní
- vhadzovanie odpadu drapákom do kotla
- spaľovanie v kotli s prívodom vzduchu, teplo sa využíva na výrobu energie, škvára prepadáva 
  roštom, kde je z nej následne elektromagnetom vyseparované železo
- spaliny sú ďalej odvádzané do rozprašovacej sušiarne, elektroodlučovača a práčky spalín, 
  pričom vzniká tuhý odpad, popolček, kt. je nutné skládkovať
- prefiltrované spaliny sú odvádzané komínom
______________________________________________________________________________

Konceptom je teda spaľovňa s lineárnou prevádzkou začínajúcou v nižšom bode slotu a končiacou komínom v jeho hornom konci. Odpad spaľovne bude postupne skládkovaný priamo vo zvyšnom priestore slotu. Kapacita spaľovne sa určí tak, aby doba, za akú sa slot naplní, a doba životnosti technológie boli zhodné, tj. cca 50 rokov. Po tejto dobe sa technológia rozoberie, skládka sa zrekultivuje a objektu spaľovne sa priradí nová funkcia. 
______________________________________________________________________________

Prvý variant bol založený na umiestnení jednotlivých procesov spaľovne kaskádovito popri stene lomu. Vodorovný priestor slúži ako bunker (zásobník na odpad). Strop spaľovne je z betónovej dosky, na ktorú sa postupne sype skládkovaný odpad. Tým pádom sa spaľovňa vlastne postupne zahrabáva. Po ukončení prevádzky a rekultivácii môžu tieto podzemné priestory slúžiť netradičnej podzemnej galérii so začiatkom pri Vltave a vyústením do krajiny nad lomom, komín môže slúžiť ako vyhliadková veža.


______________________________________________________________________________

Druhý variant sa líši v umiestnení objektu spaľovne, namiesto dna slotu sa nachádza naopak pri jeho vrchole. Odpadové produkty priamo prepadávajú na skládku pod spaľovňou, tá sa teda podsypáva, a to až do momentu, keď vrchol skládky dosiahne úroveň spaľovne. Následne sa zrekultivuje, technológia sa rozoberie a do nosnej konštrukcie sa vloží nová funkcia - zatiaľ je v hre obytná funkcia alebo galéria.. vhodnejšia funkcia sa určite čoskoro vykryštalizuje.


______________________________________________________________________________

Na záver prikladám zopár obrázkov z nedávno zrekultivovanej skládky vo Vall d’en Joan v Španielsku, ktorá slúžila od 70tych rokov pre skládkovanie odpadu z Barcelony. Pre mňa je príkladom toho, že zo skládky môže vzniknúť zaujímavá umelá krajina.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára