streda 3. októbra 2012

Zopár čísiel

Takže poďme sa trochu pozrieť na problematiku lomu a odpadu v číslach..

Na stránkach envis.praha-mesto.cz sa môžeme dopracovať k tabuľke produkcie odpadov v Prahe za roky 2002 až 2009. Chýbajú v nej data za posledné roky, každopádne, na utvorenie si obrazu o akých množstvách sa bavíme, to stačí..




Predbežne teda rátajme s hodnotou 6 000 000 t/rok (šialené číslo!). Ak chceme zistiť za aký čas sa naplní pražským odpadom celý lom, musíme poznať hustotu odpadu na skládke. Dopracoval som sa k zaujímavej tabuľke o priemernom zložení a vlastnostiach tuhého komunálneho odpadu..



Takže predpokladajme, že odpad by sa precízne zhutňoval a jeho hustota by teda bola 600 kg/m3. Tak nízke číslo ma trochu prekvapilo, a tak som si ho chcel overiť. Zistil som, že mechanicko-biologicky upravený odpad môže byť na skládke zhutnený na veľmi vysokú hustotu, asi 1,5 t/m3. K téme mechanicko-biologických úprav odpadu sa vrátim v budúcnosti podrobnejšie. Nateraz počítajme s hodnotou 1 t/m3.

Celkový objem lomu (teda všetkých slotov) je približne 12,3 mil. 
m3 a teda Praha by ho dokázala zaplniť celý za približne 2 roky (!).


Len tak pre utvorenie predstavy, aké peniaze sa točia v odpade, ešte prikladám tabuľku s mesačnými poplatkami za odvoz odpadu v Prahe..




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára